Ten prosty pomidorowy gulasz to w istocie sycący, wegetariański posiłek jednogarnkowy. Wystarczą pomidory w puszce (lub w sezonie świeże), trochę warzyw i ulubione przyprawy. Danie nie tylko pozwala wykorzystać warzywa zalegające nam w lodówce, ale do tego jest zdrowe i tanie. Możesz podać je z ryżem lub po prostu z pieczywem!
Łatwy „gulasz” z pomidorów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 żeberka selera naciowego
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej przyprawy włoskiej
- 1 puszka całych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
-
W dużym garnku rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i przeciśnięty czosnek i podsmażamy mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Następnie dodajemy marchewkę i seler pokrojone w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy przyprawy, zioła, resztę oliwy i dobrze wszystko mieszamy.
-
Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, sól i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze około 3 minuty, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku i jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.