Zupy warzywne to świetny sposób, aby wykorzystać warzywa zalegające w lodówce, a więc doskonały przepis na niemarnowanie żywności. Dziś więc taka zupa z tego, co znalazłam w lodówce i kuchennych szafkach. Jest aromatyczna i pyszna, a do tego prosta w wykonaniu. Jej atutem jest także to, że świetnie nadaje się do mrożenia, możemy więc ugotować wielki gar, a potem część porcji zamrozić i sięgać po nie, gdy brakuje czasu na gotowanie.
Zupa cukiniowa z kiełbasą
Składniki
- 0,5 kg surowej kiełbasy
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 średnie cukinie
- 2 zielone papryki
- 4 puszki pomidorów w kawałkach
- 0,5 l bulionu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
-
W dużym garnku gotujemy ok. 5-7 minut na średnim ogniu uprzednio "pokruszoną" na kawałki kiełbasę. Następnie wyławiamy ją łyżką cedzakową.
-
Dodajemy pokrojony na kawałki seler, posiekaną cebulę i przyprawy do tego samego garnka. Gotujemy aż cebula będzie miękka, ok. 4-6 minut. Następnie dodajemy kiełbasę i pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia. Redukujemy ogień i dusimy na wolnym ogniu, aż cukinia i papryka zmiękną, ok. 30 minut.
-
Zupę można podawać lub schodzić i umieścić w pojemnikach do zamrażania.