To nieskomplikowana, tania i bardzo smaczna sałatka. Dodatek kwaśnej śmietany nadaje jej lekkości i sprawia, że jest bardziej orzeźwiająca. Ja zamiast tradycyjnych ziemniaków dodaję do sałatki czerwone ziemniaki, które po ugotowaniu są słodkie i kremowe. Dodatkowo nie obieram ich ze skórki, dzięki czemu stanowią dodatkowy akcent kolorystyczny w tej niepozornej sałatce.
Piknikowa sałatka ziemniaczana
Składniki
- 1,5 kg czerwonych ziemniaków
- 220 ml kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka cebuli dymki lub młodej cebuli ze szczypiorkiem
- 2 żeberka selera naciowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ok. 2 cm kostkę. Staraj się, aby kostki były mniej więcej równej wielkości, aby gotowały się w tym samym tempie.
-
Duży garnek napełniamy do połowy wodą i dodajemy do niej pół łyżeczki soku z cytryny. Wodę zagotowujemy, a kiedy zacznie wrzeć, dodajemy delikatnie ziemniaki, aby woda się nie rozprysła, bo grozi to oparzeniem. Ziemniaki gotujemy 10 minut i sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeśli są nadal twarde, gotujemy dalej, sprawdzając co minutę.
-
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozkładamy na blasze w jednej warstwie, aby przestygły. W tym czasie siekamy seler, pietruszkę i cebulę ze szczypiorkiem. Wszystkie te składniki mieszamy. Dodajemy śmietanę, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i sprawdzamy smak. Pamiętaj, że sos może być odrobinę bardziej słony i ostry, bo ziemniaki złagodzą jego smak. Jeśli chcesz jeszcze podkręcić smak możesz także dodać łyżeczkę soku z cytryny.
-
Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy je do warzyw z dressingiem i wszystko dobrze mieszamy. Gotową sałatkę schładzamy przez co najmniej pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły.