Pasztet z dorsza w sosie cytrynowym

Pasztety z ryb to prosta i pyszna odmiana od tych w wersji mięsnej. Są delikatne w smaku i nietrudne w przygotowaniu. Delikatny smak ryby można podkręcić przyprawami, które najbardziej lubimy. Ja podaję go dodatkowo w towarzystwie sosu cytrynowego i koperku, które moim zdaniem świetnie komponują się z rybą.

5 from 1 vote

Pasztet z dorsza w sosie cytrynowym

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 280 kcal

Składniki

Pasztet

  • 30 0 g dorsza
  • 1 jajko
  • 0,5 namoczonej kajzerki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarownia formy

Sos cytrynowy

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szklanki kremówki
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze części. Zmielić rybę i cebulę w maszynce do mięsa. 

  2. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć i dodać do zmielonej ryby. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko, dodać pieprz, sól i majeranek. Wyrobić dokładnie masę rybną.

  3. Niewielką keksówkę lub formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć masę rybną. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.

  4. W czasie pieczenia pasztetu przygotować sos cytrynowy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną śmietanką, doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Gotowy pasztet polać sosem przed podaniem.

Hit enter to search or ESC to close