Pasztety z ryb to prosta i pyszna odmiana od tych w wersji mięsnej. Są delikatne w smaku i nietrudne w przygotowaniu. Delikatny smak ryby można podkręcić przyprawami, które najbardziej lubimy. Ja podaję go dodatkowo w towarzystwie sosu cytrynowego i koperku, które moim zdaniem świetnie komponują się z rybą.
Pasztet z dorsza w sosie cytrynowym
Składniki
Pasztet
- 30 0 g dorsza
- 1 jajko
- 0,5 namoczonej kajzerki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
- tłuszcz do wysmarownia formy
Sos cytrynowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szklanki kremówki
- sok z cytryny
- sól
- cukier
Przygotowanie
-
Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze części. Zmielić rybę i cebulę w maszynce do mięsa.
-
Kajzerkę namoczyć, odcisnąć i dodać do zmielonej ryby. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko, dodać pieprz, sól i majeranek. Wyrobić dokładnie masę rybną.
-
Niewielką keksówkę lub formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć masę rybną. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.
-
W czasie pieczenia pasztetu przygotować sos cytrynowy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną śmietanką, doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Gotowy pasztet polać sosem przed podaniem.