Lekkie i owocowe danie to idealny przepis na lato, ale to nie znaczy, ze nie można sobie nim umilić zimowych wieczorów. Owoce świetnie komponują się z drobiem, a tutaj łączymy je z rukolą. Uwielbiam to połączenie smaków i mam nadzieję, że i Was zachwyci.
Kurczak w migdałowej panierce z sałatką brzoskwiniową
Składniki
Dressing
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 łyżka lekkiej śmietany
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Kurczak
- 2 duże jajka
- 150 g migdałów
- 1/2 szklanki mąki
- 70 dag polędwiczek z kurczaka
- olej do smażenia
Sałatka
- 1 opakowanie rukoli
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
Przygotowanie
-
W małej misce mieszamy maślankę, śmietanę, ocet i miód. Dodajemy olej wolnym strumieniem i mieszamy do połączenia. Dodajemy szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 100 st. C i wkładamy do niego pustą blachę.
-
W szerokiej misce lekko roztrzepujemy jajka. Plasterki migdałów siekamy na drobno, mieszamy z mąką i mieszaninę wysypujemy na płytki talerz. Polędwiczki doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
-
Zanurzamy kawałki kurczaka w jajku, a następnie w mieszance mąki z migdałami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Na gorący olej kładziemy kawałki kurczaka w panierce i smażymy na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu polędwiczki układamy na ogrzanej blaszce w piekarniku.
-
W dużej misce mieszamy sałatę i brzoskwinię pokrojoną na cienkie plasterki z około połową sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę rozkładamy na talerzach, obok układamy kawałki kurczaka. Pozostały dressing podajemy do skropienia kurczaka.