Tak przyrządzony łosoś jest prosty i przepyszny, a do tego robi się go bardzo szybko. Gwarantuję, że jeśli raz go spróbujesz, będziesz go przyrządzać częściej. I lubią go nawet ci, którzy za rybami nie przepadają. A do tego, żeby zrobić to danie potrzeba w zasadzie tylko czterech składników, a jak wiadomo w prostocie często kryje się sekret smaku.
Łosoś w miodowej glazurze z orzechami pekan
Składniki
- 1/4 szklanki miodu
- 20 dag fileta z łososia
- 4 łyżeczki drobno posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. W tym czasie łączymy miód, orzechy pekan i sos sojowy w foliowym woreczku zapinanym na zamek błyskawiczny. Rybę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do torby z marynatą i zamykamy. Woreczek umieszczamy w lodówce na co najmniej 15 minut. Można to robić przez kilka godzin, wtedy ryba osiągnie pełnię smaku.
-
Następnie rybę wyjmujemy z woreczka i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Na wierz fileta układamy wyciągnięte z marynaty orzechy.
-
Pieczemy w temperaturze 220 st. C przez 15 minut lub do momentu aż ryba da się łatwo dzielić widelcem. (Czas pieczenia zależy od grubości fileta). W trakcie pieczenia dwukrotnie polewamy rybę pozostała marynatą.