Połączenie mięsa z owocami to zawsze ciekawe doznania smakowe i nowe odkrycia. Dziś mam dla Was połączenie dość klasyczne, bo mięso z dodatkiem jabłek. Te owoce świetnie się komponują z różnymi rodzajami mięsa, nie wykluczam więc, że to połączenie bardzo przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że peklowana wieprzowina wymaga wcześniejszego przygotowania.
Peklowana wieprzowina z duszonym jabłkiem
Składniki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 3 jabłka wydrążone, pokrojone w ósemki
- 850 g peklowanej wieprzowiny
- 1 pęczek młodej marchewki
- 2 pasternaki
- 8 ziemniaków do pieczenia przekrojonych na połówki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Cukier puder, ocet i 1/2 szklanki wody mieszamy w rondlu na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, dodajemy jabłka i gotujemy przez 10 minut do miękkości. Odstawiamy do momentu użycia (maksymalnie na 6 godzin).
-
Wieprzowinę zapeklowaną kilka dni wcześniej wkładamy do dużego rondla i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 minut, do momentu ugotowania. Odcedzamy.
-
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W naczyniu do pieczenia umieszczamy marchewkę i pasternak pokrojone na paski oraz ziemniaki pokrojone na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Warzywa kropimy olejem i pieczemy ok. 35 minut do miękkości.
-
Plastry wieprzowiny podajemy z pieczonymi warzywami, jabłkami oraz syropem.