Ostatnio była pasta jajeczna, dziś trochę bardziej fantazyjnie – pasta twarogowa z dodatkiem suszonych śliwek i ziaren słonecznika. Śliwki nadają jej słodki smak – jest słodka, ale nie za słodka. Ja zawsze jem ją z chlebem z dodatkiem ziaren, który świetnie przełamuje ten słodki smak. Takie śniadanie to solidna porcja błonnika, który może sam w sobie nie dostarcza nam energii, ale świetnie podkręca metabolizm.
Pasta twarogowa ze śliwką
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Łączny czas
10 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
370 kcal
Składniki
- 25 dag półtłustego sera białego
- 10-12 suszonych śliwek namoczonych wcześniej
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika łuskanych
- sok z cytryny
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i nakładać na chleb. Jeśli nie macie blendera, śliwki można posiekać i całość wymieszać ręcznie - będzie równie smaczne...