Oryginalny ser boursin pochodzi z Normandii i jest przemysłowym odpowiednikiem boursaulta, produkowanym w dużych zakładach mleczarskich. Ma łagodny smak, dlatego często miesza się go z dodatkami: czosnkiem, ziołami lub pieprzem. Taki ser łatwo zrobić w domu. Jest nie tylko tańszy, ale też świeższy i smaczniejszy.
Domowy ser typu Boursin
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Łączny czas
15 minuty
Ilość porcji
3 kubeczki
Kalorie
155 kcal
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 450 g serka śmietankowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki szczypiorku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki zielonej pietruszki posiekanej
Przygotowanie
-
Przygotowujemy masło i ser w temperaturze pokojowej. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem i serem.
-
Następnie dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Umieszczamy w pojemniku i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej. Podajemy z krakersami.