To klasyczna włoska, wegetariańska kanapka, niezwykle łatwa w przygotowaniu i pełna smaku. Grube plasterki mozzarelli, słodkie pomidory, oliwa z oliwek, sos balsamiczny i zielona bazylia to idealne połączenie smaków znane z popularnej sałatki caprese. Taka kanapka to nie tylko świetny pomysł na śniadanie, ale także na piknik czy w podróż.
Kanapka caprese
Składniki
- 1 minibagietka
- 1/2 lyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki sosu balsamicznego
- 5 listków świeżej bazylii
- 2 małe pomidorki
- sól do smaku
- 3 plastry mozzarelli
Przygotowanie
-
Za pomocą ząbkowanego noża przekrawamy bagietkę na pół wzdłuż. Wnętrze skrapiamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.
-
Na jednej połowie układamy bazylię i pomidory. Doprawiamy solą i wg uznania można także pieprzem. Na wierzch kładziemy mozarellę i zamykamy kanapkę drugą częścią bagietki.
-
Zjadamy bezpośrednio po przygotowaniu lub pakujemy w folię spożywczą na później i przechowujemy schłodzoną.