Mozzarella to ser kojarzony głównie z kuchnią włoską, choć na stałe zagościł już w naszym menu i robi kuchenną furorę. Choć jest dość kaloryczna, to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Przede wszystkim to świetne źródło wapnia. Dziś – wykorzystując sezon cukiniowy – mozzarella właśnie w takim połączeniu.
Roladki z cukinii nadziane mozzarellą
Składniki
- 2 małe cukinie
- 25 dag mozzarelli w małych kulkach
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego octu winnego
- 20 filecików anchois w oleju
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól morska
Przygotowanie
-
Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i wkładamy do miski.
-
Bazylię i miętę siekamy, łączymy z oliwą z oliwek, octem winnym i pieprzem. Mieszaniną zalewamy mozzarellę tak, aby kulki sera były całkowicie przykryte marynatą. Ostawiamy na ok. 0,5-1 godzinę.
-
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Nie obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na plastry.
-
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy na wrzątek plastry cukinii na ok. 2 minuty. Następnie cukinię osączamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Jeśli trzeba pozostawiamy jeszcze na chwilę do wystygnięcia.
-
Na paskach cukinii układamy najpierw na krzyż fileciki anchois, na to kulkę marynowanej w ziołowej oliwie mozzarelli i zawijamy tworząc roladkę. Tak postępujemy z kolejnymi paskami.
-
Gotowe roladki układamy na półmisku i doprawiamy kolorowym pieprzem.