To ciasto idealne na panujące obecnie upały. Chrupiąca czekoladowa skórka wypełniona lodowym nadzieniem to najlepszy deser na lato dla miłośników serników. Ciasto możesz trzymać w zamrażalniku i jeść, kiedy najdzie Cię ochota – choć ostrzegam, w upalne dni znika naprawdę bardzo szybko.
Lodowy sernik bez pieczenia
Składniki
Na "skórkę"
- olej w sprayu
- 0,5 kg drobno zmielonych, ciemnych wafelków
- 1/3 szklanki cukru
- 170 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
Na polewę:
- 110 g ciemnej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Na nadzienie:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
Przygotowanie
-
Tortownicę (u mnie 24 cm) pokrywamy oliwą w sprayu. Kruszymy lub miksujemy wafle. W misce łączymy wafle, cukier, masło i sól. Miksturę wlewamy do tortownicy i mocno dociskamy spód i na boki, aby utworzyć "miseczkę". Wstawiamy do lodówki, aż masa dobrze zastygnie.
-
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietaną. Energicznie mieszamy na gładką masę. Część zostawiamy do dekoracji, resztę rozsmarowujemy równomiernie na spodzie i bokach masy, ułożonej wcześniej w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aż zastygnie.
-
Przygotowujemy nadzienie. Serek śmietankowy ubijamy mikserem na średnich obrotach na puszystą masę, około 3 minuty. Zmniejszamy prędkość i powoli dodajemy cukier i sól. Następnie podkręcamy obroty miksera i ubijamy do uzyskania bardzo puszystej konsystencji (ok. 3 minut). Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.
-
Ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie 1/4 ubitej śmietany dodajemy do serka i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą biją śmietanę. Farsz wlewamy do przygotowanego wcześniej spodu i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie uderzamy tortownicą w blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza, które powstały w masie.
-
Pozostałą polewę wkładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Zaczynając od środka robimy okręgi. Następnie pociągamy końcówką noża na zewnątrz, aby uzyskać wzór pajęczyny.
-
Gotowy sernik przykrywamy i zamrażamy co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Wyciągamy z zamrażalnika bezpośrednio przed podaniem.