Lodowy sernik bez pieczenia

To ciasto idealne na panujące obecnie upały. Chrupiąca czekoladowa skórka wypełniona lodowym nadzieniem to najlepszy deser na lato dla miłośników serników. Ciasto możesz trzymać w zamrażalniku i jeść, kiedy najdzie Cię ochota – choć ostrzegam, w upalne dni znika naprawdę bardzo szybko.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Lodowy sernik bez pieczenia

Drukuj
Czas przygotowania 45 minuty
Łączny czas 12 godziny 45 minuty
Ilość porcji 14 porcji
Kalorie 271 kcal

Składniki

Na "skórkę"

  • olej w sprayu
  • 0,5 kg drobno zmielonych, ciemnych wafelków
  • 1/3 szklanki cukru
  • 170 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Na polewę:

  • 110 g ciemnej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Na nadzienie:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Tortownicę (u mnie 24 cm) pokrywamy oliwą w sprayu. Kruszymy lub miksujemy wafle. W misce łączymy wafle, cukier, masło i sól. Miksturę wlewamy do tortownicy i mocno dociskamy spód i na boki, aby utworzyć "miseczkę". Wstawiamy do lodówki, aż masa dobrze zastygnie.

  2. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietaną. Energicznie mieszamy na gładką masę. Część zostawiamy do dekoracji, resztę rozsmarowujemy równomiernie na spodzie i bokach masy, ułożonej wcześniej w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aż zastygnie.

  3. Przygotowujemy nadzienie. Serek śmietankowy ubijamy mikserem na średnich obrotach na puszystą masę, około 3 minuty. Zmniejszamy prędkość i powoli dodajemy cukier i sól. Następnie podkręcamy obroty miksera i ubijamy do uzyskania bardzo puszystej konsystencji (ok. 3 minut). Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.

  4. Ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie 1/4 ubitej śmietany dodajemy do serka i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą biją śmietanę. Farsz wlewamy do przygotowanego wcześniej spodu i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie uderzamy tortownicą w blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza, które powstały w masie.

  5. Pozostałą polewę wkładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Zaczynając od środka robimy okręgi. Następnie pociągamy końcówką noża na zewnątrz, aby uzyskać wzór pajęczyny.

  6. Gotowy sernik przykrywamy i zamrażamy co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Wyciągamy z zamrażalnika bezpośrednio przed podaniem.

Hit enter to search or ESC to close