Makaron primavera z sosem kalafiorowym

Jeśli lubisz brokuły i kalafiory to danie idealne dla Ciebie. Makaron z ulubionymi warzywami, z delikatnym posmakiem czosnku i kremowym kalafiorowym sosem to obiad idealny. Jeśli wolisz dania z mięsem, możesz dodać także pierś z kurczaka – która nie zabije smaku tego dnia, a będzie świetnym dodatkiem.

by Karolina Krawczyk

Makaron primavera z sosem kalafiorowym

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 4 porcja
Kalorie 295 kcal

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki różyczek kalafiora
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki drobno posiekanego parmezanu (+odrobina do dekoracji)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 4 szklanki różyczek brokułów
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy olej w małym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka. Kalafior zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i lekko wystudzamy (nie odcedzamy). Wystudzony kalafior blendujemy z serem, wodą i czarnym pieprzem na gładki sos.

  2. W tym samym czasie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i paprykę. Zanim odcedzimy, odlewamy pół szklanki wody od gotowania, która przyda się potem do zagęszczenia sosu.

  3. Wkładamy makaron do garnka i dodajemy sos kalafiorowy. Podgrzewamy, dodając wodę z gotowania makaronu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dekorujemy bazylią, skórką z cytryny, sokiem z cytryny i parmezanem.

Hit enter to search or ESC to close