Jeśli lubicie smak szczypiorku, pokochacie to pesto. Dodaje szpinakowi ostrzejszej nuty. Świetnie smakuje podane z kurczakiem, ale równie dobrze będzie smakowało z rybą, innym mięsem, na kanapce lub dodane do jajecznicy. Do tego, żeby przygotować to pesto potrzeba zaledwie 5 minut.
Kurczak z pesto szpinakowo-szczypiorkowym
Składniki
Pesto
- 1 szklanka szpinaku baby
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1/4 szklanki orzechów piniowych uprażonych na suchej patelni
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Kurczak
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2` łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie
-
Przy pomocy blendera łączymy szpinak, szczypiorek, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól do osiągnięcia konsystencji pesto.
-
Rozgrzewamy grill. Piersi z kurczaka nacieramy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy na grillu. Smażymy, aż będą gotowe, około 5 minut z każdej strony.
-
Zdejmujemy kurczaka z grilla i nakładamy na wierzch pesto.
-
Uwaga! Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, jednak przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej.