Kurczak z pesto szpinakowo-szczypiorkowym

Jeśli lubicie smak szczypiorku, pokochacie to pesto. Dodaje szpinakowi ostrzejszej nuty. Świetnie smakuje podane z kurczakiem, ale równie dobrze będzie smakowało z rybą, innym mięsem, na kanapce lub dodane do jajecznicy. Do tego, żeby przygotować to pesto potrzeba zaledwie 5 minut.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kurczak z pesto szpinakowo-szczypiorkowym

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 354 kcal

Składniki

Pesto

  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Kurczak

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2` łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Przy pomocy blendera łączymy szpinak, szczypiorek, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól do osiągnięcia konsystencji pesto.

  2. Rozgrzewamy grill. Piersi z kurczaka nacieramy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy na grillu. Smażymy, aż będą gotowe, około 5 minut z każdej strony.

  3. Zdejmujemy kurczaka z grilla i nakładamy na wierzch pesto.

  4. Uwaga! Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, jednak przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej.

Hit enter to search or ESC to close