Większość z nas pewnie pamięta zieloną breję bez smaku serwowaną w przedszkolu i nie każdemu do dziś ze szpinakiem po drodze. Szpinak jednak jest źródłem żelaza, którego niedobory mogą powodować anemię. Jeśli robicie zazwyczaj szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mam dla Was dziś alternatywę. Jeśli zrezygnujecie z boczku, uzyskacie danie wegetariańskie. Dodatek jajek to również opcja – ja podałam z jajkami przepiórczymi. Te niewielkie jajka zawierają więcej wartościowych witamin i minerałów niż jaja kurze.
Szpinak z boczkiem i czerwoną papryką
Składniki
- 1/4 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe szalotki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 duża paczka szpinaku
- 4 jajka przepiórcze (opcjonalnie)
Przygotowanie
-
Boczek podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną w plastry szalotkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak i dusimy, aż "zwiędnie".