Szpinak z boczkiem i czerwoną papryką

Większość z nas pewnie pamięta zieloną breję bez smaku serwowaną w przedszkolu i nie każdemu do dziś ze szpinakiem po drodze. Szpinak jednak jest źródłem żelaza, którego niedobory mogą powodować anemię. Jeśli robicie zazwyczaj szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mam dla Was dziś alternatywę. Jeśli zrezygnujecie z boczku, uzyskacie danie wegetariańskie. Dodatek jajek to również opcja – ja podałam z jajkami przepiórczymi. Te niewielkie jajka zawierają więcej wartościowych witamin i minerałów niż jaja kurze.

by Karolina Krawczyk

Szpinak z boczkiem i czerwoną papryką

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 106 kcal

Składniki

  • 1/4 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe szalotki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 duża paczka szpinaku
  • 4 jajka przepiórcze (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Boczek podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną w plastry szalotkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak i dusimy, aż "zwiędnie".

Hit enter to search or ESC to close