To kawa, która świetnie sprawdza się w chłodne dni, bo aromatyczny smak kawy rozgrzewa posmakiem irlandzkiej whisky. Ale ja czasem robię sobie też wersję na zimno, która jest świetnym deserem na letnie wieczory. Oczywiście, pod warunkiem, że się nie przesadzi z ilością alkoholu.
Kawa po irlandzku
Drukuj
Czas przygotowania
2 minuty
Łączny czas
2 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
263 kcal
Składniki
- 40 ml irlandzkiego likieru na bazie śmietanki i whisky (np. Baileys lub odpowiednik)
- 40 ml irlandzkiej whisky
- 1 kubek zaparzonej czarnej kawy
- 1 łyżka bitej śmietany
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
-
W szklance do kawy połącz whisky i likier. Dopełnij zaparzoną kawą. Udekoruj bitą śmietaną i szczyptą gałki muszkatołowej.