Taratur to tradycyjny macedoński letni dodatek przygotowywany z jogurtu, ogórków i czosnku. Zwykle podaje się z grillowanym mięsem. Taratur jest podobny do greckiego sosu tzatziki, ale to nie to samo. Różnice dotyczą dodatkowych składników i konsystencji jogurtu. Jogurt używany do tzatzików jest gęsty jak pasta do smarowania, podczas gdy jogurt do taratura jest znacznie lżejszy, ponieważ taratur przeznaczony jest do jedzenia łyżką.
Taratur
Składniki
- 1 posiekany ogórek
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- listki zielonej mięty do dekoracji
Przygotowanie
-
Ogórki siekamy, odciskamy sok i wkładamy do miski. Czosnek siekamy i dodajemy do ogórków. Posypujemy solą i mieszamy całość .
-
Wlewamy jogurt, wszystko dobrze mieszamy i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Kropimy oliwą i dekorujemy miętą (tak wiem, u mnie jest zielona pietruszka, bo mięta "wyszła").
-
Taratur chłodzimy przed podaniem.