Podobno już Aztekowie zajadali się guacamole uznając je za afrodyzjak. W istocie to pasta z awokado, słynącego ze swoich wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga – awokado jest najkaloryczniejszym z owoców ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Ma jednak także swoje zalety – zjedzenie połowy awokado na lunch powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami. To co? Robimy guacamole?
Guacamole
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.
-
To podstawowa wersja guacamole – można dodać także posiekane chilli lub pomidorki koktajlowe – wg uznania i smaku. Guacamole podajemy z nachosami.