Świąteczne popovers

Popovers to amerykańskie śniadanie – dla mnie świąteczne, bo robię je często w świąteczne poranki lub leniwe weekendy. Ich nazwa jest nieprzypadkowa, bo pochodzi od wyskakujących ponad formę naleśnikowych „babeczek” – pop over the tin. Smakują jak połączenie omletu i ciasta parzonego. W środku są puste, najlepsze podane na gorąco, prosto z piekarnika. Można je serwować z różnymi dodatkami – u nas najczęściej jemy je z konfiturą lub po prostu z masłem.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Świąteczne popovers

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 50 minuty
Ilość porcji 9 sztuk
Kalorie 99 kcal

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. W małej misce ubijamy mleko, masło, mąkę i sól, aż się połączą. Dodajemy jajka, po 1 na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do muffinek do wysokości 3/4.

  2. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 st. C. Potem zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze 20 minut.

  3. Wyjmujemy z piekarnika i nakłuwamy ostrym nożem, aby wypuścić z wnętrza parę. Podajemy od razu.

  4. Uwaga!

    1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    2. W trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie otwieramy drzwiczek piekarnika, ponieważ ciasto nam opadnie.

Hit enter to search or ESC to close