Fritatta to włoskie danie na bazie jajka, które w odróżnieniu od omletów czy jajecznicy nie jest zbyt popularne w Polsce. Różnicą między fritattą a omletem jest to, że tę pierwszą na koniec wkłada się na 5 minut do piekarnika, dzięki czemu jest dopieczona a jednocześnie puszysta. Dowolność mamy tutaj także w kwestii dodatków – warto jednak sięgać po wyraziste smaki, które przełamią delikatne jajko. Fritatta to świetne danie na śniadanie i nie tylko – a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Frittata z szynką i parmezanem
Składniki
- 8 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 6 plasterków szynki posiekanych
- 0,5 szklanki parmezanu startego
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie jajka wbijamy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy mleko i ubijamy.
-
Do przygotowania frittaty potrzebna nam będzie patelnia, którą potem możemy włożyć do piekarnika. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy jajka. Delikatnie mieszamy, aby surowe jajka docierały do dna i się ścinały.
-
Gdy jajko będzie ścięte w 3/4, posypujemy frittatę parmezanem i szynką, po czym wkładamy na 2 minuty do piekarnika, by jajka ścięły się całkowicie, a ser się rozpuścił.
-
Frittatę kroimy w trójkątne kliny i podajemy po przygotowaniu.