Uwielbiam mozarellę. Mozarella z pomidorami to duet idealny. Świetnie smakuje na zimno, a na ciepło wspaniale się ciągnie. Dziś w tej pierwszej wersji, ale nieoczywistym połączeniu. Zamiast klasycznego caprese taki oto pomidorowy przekładaniec…
Pomidorowo-szparagowy przekładaniec
Składniki
- 4 duże pomidory
- 4 kulki mozzarelli
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- gęsty ocet balsamiczny
Przygotowanie
-
Umyte pomidory kroimy w grube plastry. W podobne plastry kroimy mozzarellę. Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki i gotujemy na parze ok. 8-10 min.
-
Bazylię i czosnek siekamy, łączymy z oliwą, solą i pieprzem. Marynatę wylewamy na ciepłe szparagi i mieszamy, aby pokryła je całe. Odstawiamy na ok. 15 min.
-
Na talerzu układamy kolejno plaster pomidora, plaster mozzarelli i smarujemy marynatą ziołowo-czosnkową. Układamy warstwę szparagów w taki sposób, aby główki lekko wystawały na zewnątrz. Przykrywamy je plastrem pomidora, mozzarelli, którą ponownie smarujemy marynatą i całość zamykamy pomidorem.
-
Całość dociskamy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Podajemy po przygotowaniu.