Choć po nazwie można by sądzić, że to skomplikowane danie, tak naprawdę jest ono dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. I smakują świetnie na ciepło i zimno, więc można je wziąć do pudełka z drugim śniadaniem.
Azjatyckie kotleciki z łososia
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Czas gotowania
10 minuty
Łączny czas
25 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
241 kcal
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 140 g łososia z puszki lub wędzonego na gorąco
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej szalotki
- 2 łyżeczki imbiru startego na drobnych oczkach
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
Przygotowanie
-
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej sezamowy.
-
W misce mieszamy łososia, jajka, bułkę tartką, paprykę, szalotkę, imbir, sos sojowy, sezam i przyprawę chińską. Formujemy kotleciki i rozkładamy na rozgrzanym oleju na patelni.
-
Rumienimy kotlety ok. 4-5 minut z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar oleju.