Owsianka to dość popularne danie śniadaniowe, bo zawsze smakuje wyśmienicie, jest prosta w przygotowaniu, a do tego doskonale dodaje energii na kolejny dzień. A ponieważ sezon dyniowy w pełni, mam dla Was wersję z musem dyniowym. Węglowodany zawarte w płatkach owsianych w połączeniu z białkiem z greckiego jogurtu i mleka zapewnią Ci także energię na pierwszą część dnia!
Owsianka z musem dyniowym z wolnowaru
Składniki
- 2 szklanki tradycyjnych płatków owsianych
- 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 białka jaj
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/3 szklanki miodu
- 2 szklanki mleka (niepełne, tak ok. 1 i 3/4 szklanki)
- 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych i podprażonyh
Przygotowanie
-
Płatki owsiane, cynamon, przyprawę do ciasta dyniowego i proszek do pieczenia, wkładamy do naczynia wolnowaru i mieszamy.
-
W średniej misce łączymy pozostałe składniki i wylewamy je na masę owsianą, po czym dokładnie mieszamy.
-
Przykrywamy i gotujemy na poziomie "low" przez 1,5-2 godziny do uzyskania pożądanej konsystencji. Dekorujemy kawałkami prażonych orzechów włoskich.