Jeśli lubicie połączenie pomidora, oliwy z oliwek i czosnku, to pokochacie to danie. Szczególnie dobrze smakuje ono latem, gdy sezon pomidorowy w pełni, a pomidory pachną i smakują ciepłym słońcem. Takie pomidory są bogatym źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko zawału serca i wystąpienia wielu nowotworów. Nic tylko się zajadać…

Hiszpańskie pomidorowe kanapki
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Łączny czas
10 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
282 kcal
Składniki
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 1 średni pomidor
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- bazylia
Przygotowanie
-
Pomidora kroimy w kostkę i razem z czosnkiem miksujemy na puree. Chleb opiekamy w tosterze, smarujemy pastą pomidorową i skrapiamy oliwą. Dekorujemy bazylią.