Na surówkę z marchewką każdy ma swój ulubiony przepis. Jedni dodają zieloną pietruszkę, inni jabłko, część dodaje oleju, inni jogurt lub majonez. Moja ulubiona wersja to właśnie taka – z dodatkiem pomarańczy i odrobiny oliwy z oliwek. Surówka jest dość słodka, więc jest nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale także idealną przekąską na drugie śniadanie.
Tarta marchewka z pomarańczą
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Łączny czas
10 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
208 kcal
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Marchewką obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Pomarańczo obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy łyżkę oliwy i wszystko razem mieszamy.