Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą, jest niskokaloryczne, sycące i łatwo dostępne. Pierś z indyka to najchudsze mięso, a przy tym ma ono mnóstwo witamin. Dziś proponuję Wam indyka z warzywami w formie szaszłyków. Do tego kasza bulgur. Znana na Bliskim Wschodzie od tysięcy lat wspomaga pracę serca, działa korzystnie na układ nerwowy i obniża poziom cukru we krwi. Zawiera także sporo tak ważnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Chyba już nie muszę Was dłużej przekonywać – to danie bardzo często gości w moim lunchboxie, który zabieram ze sobą do pracy.
Szaszłyki z indyka z kaszą bulgur
Składniki
- 150 g piersi z indyka
- 100 g żółtej papryki
- 30 g ananasa
- 2 pomidory koktajlowe
- 50 g kaszy bulgur
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka kropel oliwy z oliwek
- 50 g soku ze świeżej cytryny
- szczypta papryki mielonej
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
- nasiona sezamu
Przygotowanie
-
Mięso pokroić na cząstki i wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, tymiankiem i koncentratem pomidorowym. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
-
Ananas i paprykę pokroić w kwadraty.
-
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę mięso, ananasa, paprykę i pomidory.
-
Szaszłyki piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 30 min.
-
Kaszę ugotować i wymieszać z pietruszką, koperkiem, miętą i sezamem. Skropić sokiem z cytryny i olejem.