To danie nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia i jest doskonałym sposobem na przemycenie pożywnej owsianki. Ta owocowa fuzja wypełniona jest puree z malin, gruszek i płatków owsianych, aby uzyskać pyszny, słodki smak, który pokochają nie tylko maluchy. Do tego robi się je w zaledwie pięć minut. Możesz zwiększyć porcję i zamrozić, by cieszyć się pożywnym śniadaniem gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.
Puree owsiane z malinami i gruszką
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 średnia gruszka
- 1/2 szklanki malin
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
-
Gruszkę obieramy i kroimy na kawałki. Maliny myjemy.
-
Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody dodajemy płatki owsiane i gotujemy do momentu wchłonięcia wody około 5 minut. Często mieszamy.
-
Umieszczamy ugotowane płatki owsiane i pozostałe składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy wody do uzyskania oczekiwanej konsystencji.