Dyniowe spaghetti

Sezon dyniowy w pełni, więc mam dla Was kolejny przepis – tym razem z dynią makaronową. Zastąpienie makaronu przez dyniowe spaghetti to świetny pomysł na zdrowy posiłek. Zapewniam Was, że jeśli tylko spróbujecie, dynia makaronowa na dobre rozgości się na Waszych stołach. Ja przygotowałam ją z tradycyjnym sosem z dodatkiem mięsa, ale tak naprawdę możecie zrobić każdy sos, który lubicie.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Dyniowe spaghetti

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 40 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 268 kcal

Składniki

  • 1 dynia makaronowa
  • mielony indyk
  • sos do spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa włoska
  • sól czosnkowa

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C. Dynię makaronową przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy solą, pieprzem, włoskimi przyprawami i solą czosnkową wg własnego uznania.

  2. Dynię przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1-1,5 godziny przekrojoną stroną do góry. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia na kilka minut, a następnie wydrążamy dynię widelcem. Jej struktura spowoduje, że powstanie makaron.

  3. Mięso z indyka rumienimy na patelni. Dodajemy dowolny sos spaghetti – ja wykorzystałam taki, który zawsze przygotowuję sama z pomidorów. Sos podajemy razem z dyniowym makaronem.

Hit enter to search or ESC to close