Nocna zapiekanka śniadaniowa

Czy może być coś lepszego niż pobudka ze świadomością, że Twoje śniadanie jest właśnie gotowe? Ta zapiekanka to coś w rodzaju frittaty. Przygotowana w wolnowarze robi się właśnie wtedy, kiedy Ty śpisz i obudzi Cię swoim kuszącym zapachem. Porcja jest solidna – w sam raz na pełny wolnowar – więc spokojnie można nią nakarmić całą rodzinę.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Nocna zapiekanka śniadaniowa

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 8 godziny
Łączny czas 8 godziny 15 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 415 kcal

Składniki

  • 8 pasków boczku
  • 1 cebula posiekana
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg placków ziemniaczanych (mogą być mrożone)
  • 1,5 szklanki tartego żółtego sera
  • 12 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Naczynie wolnowaru spryskujemy sprayem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Boczek podsmażamy na chrupko, siekamy i odstawiamy. Cebulę, paprykę i czosnek podsmażamy razem przez 5 minut.

  2. Zapiekankę układamy warstwami – na dole umieszczamy placki ziemniaczane, następnie 1/3 boczku, 1/3 cebuli z papryką i 1/3 startego sera. Nakładamy kolejne warstwy i kończymy serem.

  3. W dużej misce mieszamy jajka, mleko, sól i pieprz. Zalewamy zapiekankę. Gotujemy na pozycji "low" przez 8 godzin.

Hit enter to search or ESC to close