Czy może być coś lepszego niż pobudka ze świadomością, że Twoje śniadanie jest właśnie gotowe? Ta zapiekanka to coś w rodzaju frittaty. Przygotowana w wolnowarze robi się właśnie wtedy, kiedy Ty śpisz i obudzi Cię swoim kuszącym zapachem. Porcja jest solidna – w sam raz na pełny wolnowar – więc spokojnie można nią nakarmić całą rodzinę.
Nocna zapiekanka śniadaniowa
Składniki
- 8 pasków boczku
- 1 cebula posiekana
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg placków ziemniaczanych (mogą być mrożone)
- 1,5 szklanki tartego żółtego sera
- 12 jaj
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
-
Naczynie wolnowaru spryskujemy sprayem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Boczek podsmażamy na chrupko, siekamy i odstawiamy. Cebulę, paprykę i czosnek podsmażamy razem przez 5 minut.
-
Zapiekankę układamy warstwami – na dole umieszczamy placki ziemniaczane, następnie 1/3 boczku, 1/3 cebuli z papryką i 1/3 startego sera. Nakładamy kolejne warstwy i kończymy serem.
-
W dużej misce mieszamy jajka, mleko, sól i pieprz. Zalewamy zapiekankę. Gotujemy na pozycji "low" przez 8 godzin.