Lato to czas, gdy nasze ogrody i stragany na targowiskach pełne są świeżych warzyw. Grzechem więc byłoby tego nie wykorzystać. Dziś mam więc dla Was kanapkę z warzywami z dodatkiem pysznego sosu i ciągnącym żółtym serem, który uwielbiają dzieci i dorośli.

Kanapka z warzywami
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 średni bakłażan pokrojony w plasterki
- 2 średnie cukinie przekrojone na pół i pokrojone w plastry
- 1 duża cebula pokrojona w plastry
- 1 czerwona papryka pokrojona w plastry
- 1 zielona papryka pokrojona w plastry
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 kromki chleba
- 1 średni pomidor pokrojony w cienkie plasterki
- 4 plastry sera żółtego
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. W dużej misce mieszamy olej, czosnek, sól, oregano i bazylię. Dodajemy warzywa i mieszamy, aby połączyć z marynatą. Rozkładamy warzywa na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy bez przykrycia przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.
-
Majonez, ocet i musztardę mieszamy i smarujemy sosem kromki chleba. Układamy je na blaszce do pieczenia. Nakładamy na kanapki upieczone warzywa, plasterki pomidora i ser żółty. Zapiekamy około 2-3 minuty aż ser się rozpuści.