Kotlety z fenkułu z sezamem

Fenkuł to bulwa kopru włoskiego, trochę niedoceniana w naszej kuchni. Ma delikatny, lekko anyżkowy smak, a strukturą przypomina nieco seler naciowy. Z jego nasion i łodygi można robić lecznice napary i herbatki. Koper włoski zawiera bowiem wiele witamin i minerałów, dzięki czemu wspomaga naszą skórę, broni przed atakiem rożnych chorób dzięki dużej dawce witaminy C, w tym także przez nowotworami. Do tego olejki lotne zawarte w fenkule poprawiają trawienie i wspierają układ nerwowy. Dziś mam dla Was fenkuł w postaci wegetariańskich kotletów.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kotlety z fenkułu z sezamem

Drukuj
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje

Składniki

  • 3 duże bulwy fenkułu
  • sól
  • 20 dag bułki tartej
  • 10 dag tartego grana pandano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag sezamu
  • pieprz
  • 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Fenkuł myjemy i kroimy wzdłuż na plastry ok. 1 cm grubości.Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 2 min od zawrzenia. osączamy. Studzimy.

  2. Bułkę tartą mieszamy z tartym serem, posiekaną natką pietruszki, sezamem, solą i pieprzem. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, a w kolejnym ubijamy jajka.

  3. Plastry fenkułu obtaczamy w mące, jajku i przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Hit enter to search or ESC to close