Fenkuł to bulwa kopru włoskiego, trochę niedoceniana w naszej kuchni. Ma delikatny, lekko anyżkowy smak, a strukturą przypomina nieco seler naciowy. Z jego nasion i łodygi można robić lecznice napary i herbatki. Koper włoski zawiera bowiem wiele witamin i minerałów, dzięki czemu wspomaga naszą skórę, broni przed atakiem rożnych chorób dzięki dużej dawce witaminy C, w tym także przez nowotworami. Do tego olejki lotne zawarte w fenkule poprawiają trawienie i wspierają układ nerwowy. Dziś mam dla Was fenkuł w postaci wegetariańskich kotletów.
Kotlety z fenkułu z sezamem
Składniki
- 3 duże bulwy fenkułu
- sól
- 20 dag bułki tartej
- 10 dag tartego grana pandano
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 dag sezamu
- pieprz
- 10 dag mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie
-
Fenkuł myjemy i kroimy wzdłuż na plastry ok. 1 cm grubości.Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 2 min od zawrzenia. osączamy. Studzimy.
-
Bułkę tartą mieszamy z tartym serem, posiekaną natką pietruszki, sezamem, solą i pieprzem. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, a w kolejnym ubijamy jajka.
-
Plastry fenkułu obtaczamy w mące, jajku i przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.