Macedońska musaka bezmięsna

Większość z Was zna pewnie to danie w wersji greckiej. Macedońska musaka rożni się od greckiej tym, że nie zalewa się całości beszamelem, a mieszanką jajek i jogurtu, bądź śmietany. Ponadto Grecy używają bakłażana, a Macedończycy najczęściej ziemniaków. Dziś więc dla Was macedońska musaka – świetna zapiekanka na obiad i kolację, szczególnie na zimowe dni.

by Karolina Krawczyk

Macedońska musaka bezmięsna

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 185 kcal

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek portabella
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3 jajka

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 st. C. Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy i kroimy w plastry.

  2. Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, marchewkę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek, cebulę pokroją w kostkę i pomidory z puszki. Doprawiamy i polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy. Patelnię stawiamy na średnim ogniu na 5 minut.

  3. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy plastry ziemniaków jeden przy drugim, aby pokryć całe dno. Na wierzch wykładamy nadzienie z warzyw i równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę ziemniaków.

  4. W średniej misce mieszamy mleko sojowe i jajka. Mieszaniną zalewamy ziemniaki. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut. Przed podstaniem pozostawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.

Hit enter to search or ESC to close