Większość z Was zna pewnie to danie w wersji greckiej. Macedońska musaka rożni się od greckiej tym, że nie zalewa się całości beszamelem, a mieszanką jajek i jogurtu, bądź śmietany. Ponadto Grecy używają bakłażana, a Macedończycy najczęściej ziemniaków. Dziś więc dla Was macedońska musaka – świetna zapiekanka na obiad i kolację, szczególnie na zimowe dni.
Macedońska musaka bezmięsna
Składniki
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek portabella
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka sojowego
- 3 jajka
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 st. C. Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy i kroimy w plastry.
-
Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, marchewkę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek, cebulę pokroją w kostkę i pomidory z puszki. Doprawiamy i polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy. Patelnię stawiamy na średnim ogniu na 5 minut.
-
W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy plastry ziemniaków jeden przy drugim, aby pokryć całe dno. Na wierzch wykładamy nadzienie z warzyw i równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę ziemniaków.
-
W średniej misce mieszamy mleko sojowe i jajka. Mieszaniną zalewamy ziemniaki. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut. Przed podstaniem pozostawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.