Jeśli lubisz zajadać chipsy lub krakersy z dodatkiem dipów, mam dla Ciebie alternatywę dla kupnych sosów i dodatków. Słodycz cebuli przełamana kwaskowym twarożkiem i ostrością szczypiorku to zdrowa – zwłaszcza o tej porze roku – i smaczna przekąska. Taki dip świetnie smakuje także z chrupiącymi tostami.
Dip cebulowy
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 kg cebuli drobno posiekanej
- sól morska
- pieprz mielony
- 240 g kwaśnej śmietany
- 110 g śmietankowego twarożku
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
-
Na dużej patelni rozgrzewamy olej nad średnim ogniu. Dodajemy cebulę; doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, często mieszając, aż do złotego koloru. Zajmie to ok. 12-15 minut. , Zezłoconą cebulę studzimy do temperatury pokojowej.
-
W misce mieszamy cebulę, śmietanę, ser śmietankowy, ocet i szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy dip wkładamy na godzinę do lodówki, by lekko zgęstniał. Tak przygotowany dip możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
-
Podajemy z grzankami, chipsami, precelkami lub krakersami.