Maślanka to fermentowany napój mleczny – niskokaloryczny i lekkostrawny. 100 g maślanki to zaledwie 45 kcal i 1,5 % tłuszczu. Maślanka ma orzeźwiający, łagodny smak, więc świetnie nadaje się jako baza do wszelkiego rodzaju koktajlów. Podobnie jak jogurt i kefir, na długo utrzymuje uczucie sytości, świetnie więc nadaje się na drugie śniadanie. Co prawda zimą dostęp do owoców mamy znacznie bardziej ograniczony, ale… od czego są mrożonki. Warto po nie sięgać, bo mrożenie zmienia tylko w niewielkim stopniu wartość odżywczą owoców, a w niektórych przypadkach nie różnią się one niczym od owoców świeżych. Dziś sięgniemy po maliny…
Koktajl z maślanki z malinami
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 100 g malin
- 1 łyżeczka otrąb
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklanki.