Pierożki z mięsem mielonym i ziołami

To świetna i bardzo uniwersalne danie, bo doskonale smakuje na ciepło podane od razu po przygotowaniu, a także na zimno, jako przekąska. Sprawdzi się więc jako pyszna kolacja, danie na piknik czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodatkowi włoskich ziół przypomina w smaku pizzę, ale tak naprawdę możesz dodać takie zioła, jakie lubisz.

by Karolina Krawczyk

Pierożki z mięsem mielonym i ziołami

Drukuj
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 230 kcal

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody

Na nadzienie:

  • 75 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 g mielonego mięsa
  • 75 g tartej mozzarelli
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • zioła włoskie (oregano, bazylia, czosnek, płatki pomidorów)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. W misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto. Dodajemy olej i wodę i wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.

  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Filiżanką wycinamy kółka z ciasta.

  3. W osobnej misce mieszamy mięso mielone, zioła i czarnuszkę, a następnie formujemy z niego małe kuleczki. Utarte sery łączymy ze sobą w osobnej miseczce.

  4. Każdy krążek ciasta smarujemy passatą pomidorową, kładziemy na niej klopsik z mięsa, a następnie posypujemy serem i zlepiamy brzegi pierożków.

  5. Mleko i jajko mieszamy razem. Taką mieszaniną smarujemy gotowe pierożki przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 20-30 min., aż zrumienią się na złoty kolor.

Hit enter to search or ESC to close