Zapiekanka spaghetti z kurczakiem

Ta zapiekanka to świetny sposób na „zutylizowanie” mięsa z rosołu lub wysprzątanie lodówki z obiadowych resztek. Bo choć u mnie jako dodatek występuje papryka i cebula, tak naprawdę możemy dodać do niej wszystko to, co lubimy. Ma jeszcze jedną zaletę – można ją przygotować dzień wcześniej, włożyć do lodówki, a na drugi dzień po powrocie z pracy po prostu zapiec w piekarniku. I obiad gotowy.

by Karolina Krawczyk

Zapiekanka spaghetti z kurczakiem

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 329 kcal

Składniki

  • 2 kubki gotowanego kurczaka
  • 3 kubki spahgetii połamanego na 3 cm kawałki
  • 0,5 l zupy pieczarkowej
  • 3 kubki tartego żółtego sera
  • 1/4 kubka posiekanej zielonej papryki
  • 1/4 kubka posiekanej cebuli
  • 0,5 kubka papryki marynowej posiekanej
  • 2 kubki rosołu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu obieramy. Spaghetti gotujemy w rosole, aż będzie al dente – staraj się go nie rozgotować, bo będzie ono jeszcze pieczone w piekarniku.

  2. Gdy makaron jest gotowy mieszamy go ze wszystkimi składnikami – zostawiamy sobie tylko 1 kubek tartego sera. Zapiekanka jest dosyć delikatna dlatego dobrze jest wybrać ostrzejszy rodzaj sera, np. cheddar.

  3. Tak przygotowaną zapiekankę możecie:

    a) zamrozić (można ją przechowywać do pół roku)

    b) przykryć i przechowywać w lodówce do dwóch dni

    c) od razu zapiec w temperaturze 175 st. C przez 45 minut, aż zacznie bulgotać – jeśli ser zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj zapiekankę folią aluminiową.

Hit enter to search or ESC to close