Maślane ciasteczka krabowe

To niezwykle zdrowie danie, a przy tym ciasteczka rozpływają się w ustach. Zdaję sobie sprawę jednak, że krab nie jest powszechnie dostępny i nie każdy go lubi. W naszych warunkach najprościej dostać kraba w puszcze, ale z jakością bywa różnie. Możesz więc go zastąpić łososiem czy tuńczykiem z puszki lub po prostu dowolną ugotowaną rybą.

by Karolina Krawczyk

Maślane ciasteczka krabowe

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Ilość porcji 20 sztuk
Kalorie 184 kcal

Składniki

  • 450 g mięsa kraba lub dowolnej ryby w kawałkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 krakersów
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Mięso z kraba lub ryby doprawiamy wędzoną papryką, musztardą i solą. Dodajemy majonez i całość mieszamy. Do masy dodajemy 10 rozgniecionych krakersów i wszystko mieszamy ponownie.

  2. Paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na średnim ogniu na łyżce oliwy z oliwek i połowie łyżki masła ok. 1-2 minuty do miękkości. Warzywa dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy.

  3. Z powstałej masy formujemy ciasteczka – małe lub duże w zależności od potrzeb. Na każdym z nich układamy maleńki plasterek masła. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C do uzyskania złocistego koloru.

Hit enter to search or ESC to close