Zapiekane caprese z jajkiem

To danie to idealne śniadanie dla wielbicieli sałatki caprese, czyli połączenia bazylii, pomidorów i mozzarelli. Tutaj dodatkowo w towarzystwie jajka, jak na dobre śniadanie przystało. Jest smacznie, a do tego elegancko i nieszablonowo…

by Karolina Krawczyk

Zapiekane caprese z jajkiem

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 255 kcal

Składniki

  • miękkie masło
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 15 dag małych kulek mozzarelli
  • 8-10 świeżych liści bazylii
  • 4-8 jajek
  • sól morska
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W tym czasie kokilki smarujemy miękkim masłem. Na dnie każdej układamy kilka pomidorków i kilka kulek mozzarelli oraz porwane listki bazylii. Na to wybijamy jajka (1 lub 2 w zależności od upodobań) i posypujemy solą.

  2. Na jajka wykładamy po pół łyżki śmietany. Na to układamy po 2-3 połówki pomidorków i mozarelli. Całość posypujemy pieprzem.

  3. Foremki ustawiamy na blasze piekarnika i zapiekamy ok. 10 min. – w zależności czy chcemy mieć żółtka bardziej, czy mniej ścięte. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i podajemy z chrupiącym pieczywem.

Hit enter to search or ESC to close