W kuchni doskonale sprawdza się zasada, że najlepszy rzeczy w życiu są proste. Taka właśnie jest ta zapiekanka. Proste składniki, łagodne smaki kurczaka i ryżu połączone z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami tworzą smakowitą mieszankę. Wystarczy dołożyć dowolną sałatkę i mamy pyszny i zdrowy obiad. Spróbujcie!
Zapiekanka z kurczakiem i ryżem
Składniki
Kurczak
- 1 kg podudzia kurczaka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 białka jaj
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki brązowego ryżu
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
- odrobina chilli
Przygotowanie
-
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Biała ubijamy na pianę. W osobnej misce mieszamy mąkę, pieprz i chilli. Z podudzi kurczaka zdejmujemy skórę. Na patelni rozgrzewamy olej. Nóżki namaczamy białkach i gdy nadmiar spłynie, obtaczamy kurczaka ze wszystkich stron w mieszance mącznej.
-
Tak przygotowane mięsa kładziemy na gorący olej i obsmażamy ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i osączamy z oleju na ręczniku papierowym.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. W tym czasie na patelni od kurczaka podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę – ok. 5 minut do miękkości.
-
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy podsmażane naczynia, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, za wyjątkiem kurczaka. Mieszamy do połączenia. W gotowej mieszance układamy kurczaka, przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy ok. 60 minut, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki.