Zapiekanka z kurczakiem i ryżem

W kuchni doskonale sprawdza się zasada, że najlepszy rzeczy w życiu są proste. Taka właśnie jest ta zapiekanka. Proste składniki, łagodne smaki kurczaka i ryżu połączone z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami tworzą smakowitą mieszankę. Wystarczy dołożyć dowolną sałatkę i mamy pyszny i zdrowy obiad. Spróbujcie!

by Karolina Krawczyk

Zapiekanka z kurczakiem i ryżem

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 261 kcal

Składniki

Kurczak

  • 1 kg podudzia kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ryż

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • odrobina chilli

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Biała ubijamy na pianę. W osobnej misce mieszamy mąkę, pieprz i chilli. Z podudzi kurczaka zdejmujemy skórę. Na patelni rozgrzewamy olej. Nóżki namaczamy białkach i gdy nadmiar spłynie, obtaczamy kurczaka ze wszystkich stron w mieszance mącznej.

  2. Tak przygotowane mięsa kładziemy na gorący olej i obsmażamy ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i osączamy z oleju na ręczniku papierowym.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. W tym czasie na patelni od kurczaka podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę – ok. 5 minut do miękkości.

  4. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy podsmażane naczynia, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, za wyjątkiem kurczaka. Mieszamy do połączenia. W gotowej mieszance układamy kurczaka, przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy ok. 60 minut, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki.

Hit enter to search or ESC to close