Chińskie paluszki z kurczaka

Smakują dokładnie jak z chińskiej restauracji. Chrupiące i złociste na zewnątrz, a w środku wypełnione soczystym kurczakiem. Idealne z sosem słodko-kwaśnym!

5 from 2 votes
by Karolina Krawczyk

Chińskie paluszki z kurczaka

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 25 sztuk
Kalorie 117 kcal

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 litr oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Suche składniki przesiewamy razem do dużej miski i mieszamy, aż się dobrze połączą. Powoli dodajemy wodę gazowaną i mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej wody.

  2. W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej. Kurczaka kroimy w paski i posypujemy solą. Zanurzamy paski mięsa w cieście i smażymy w głębokim oleju przez około 10 minut, aż zrobią się złociste. Chwilę to potrwa, ale jest to konieczne, aby znajdujące się w środku mięso dobrze się dopiekło.

  3. Podajemy na ciepło z sosem słodko-kwaśnym.

Hit enter to search or ESC to close