Smakują dokładnie jak z chińskiej restauracji. Chrupiące i złociste na zewnątrz, a w środku wypełnione soczystym kurczakiem. Idealne z sosem słodko-kwaśnym!
Chińskie paluszki z kurczaka
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 litr oleju rzepakowego
Przygotowanie
-
Suche składniki przesiewamy razem do dużej miski i mieszamy, aż się dobrze połączą. Powoli dodajemy wodę gazowaną i mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej wody.
-
W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej. Kurczaka kroimy w paski i posypujemy solą. Zanurzamy paski mięsa w cieście i smażymy w głębokim oleju przez około 10 minut, aż zrobią się złociste. Chwilę to potrwa, ale jest to konieczne, aby znajdujące się w środku mięso dobrze się dopiekło.
-
Podajemy na ciepło z sosem słodko-kwaśnym.