Kremowa sałatka makaronowa

Ta sałatka pełna jest kolorowych, zdrowych warzyw. Do tego nie wymaga wiele pracy – wystarczy ugotować makaron i posiekać dodatki. Świetnie sprawdzi się jako posiłek w tygodniu, gdy nie ma wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków.

5 from 2 votes
by Karolina Krawczyk

Kremowa sałatka makaronowa

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 373 kcal

Składniki

  • 250 g makaronu kolanka
  • 120 g sera cheddar pokrojonego w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki posiekanej kapusty (można użyć gotowej mieszanki colesław)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dobrze odsączamy.

  2. Makaron przekładamy do salaterki i mieszamy z pokrojonym w kostkę serem cheddar, selerem, kapustą, papryką i zieloną cebulą.

  3. W misce łączymy majonez, jogurt, ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę Dijon, miód, czosnek w proszku, sól i pieprz. Mieszamy intensywnie, aż składniki się połączą. Próbujemy i doprawiamy wg uznania.

  4. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy, aż wszystko się połączy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Przed podaniem mieszamy.

Hit enter to search or ESC to close