Ta sałatka pełna jest kolorowych, zdrowych warzyw. Do tego nie wymaga wiele pracy – wystarczy ugotować makaron i posiekać dodatki. Świetnie sprawdzi się jako posiłek w tygodniu, gdy nie ma wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków.
Kremowa sałatka makaronowa
Składniki
- 250 g makaronu kolanka
- 120 g sera cheddar pokrojonego w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki posiekanej kapusty (można użyć gotowej mieszanki colesław)
- 1 czerwona papryka
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dobrze odsączamy.
-
Makaron przekładamy do salaterki i mieszamy z pokrojonym w kostkę serem cheddar, selerem, kapustą, papryką i zieloną cebulą.
-
W misce łączymy majonez, jogurt, ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę Dijon, miód, czosnek w proszku, sól i pieprz. Mieszamy intensywnie, aż składniki się połączą. Próbujemy i doprawiamy wg uznania.
-
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy, aż wszystko się połączy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Przed podaniem mieszamy.