Pasta z ciecierzycy, czyli hummus to świetny dodatek do pieczywa, modny już od jakiegoś czasu. Można oczywiście kupić gotowca w dowolnym markecie, ale nigdy nie będzie smakował tak, jak hummus zrobiony samodzielnie. Dziś prezentuję Wam wersję podstawową, ale jeśli polubcie się z tą pastą, zachęcam do eksperymentów. Warto dodawać swoje ulubione przyprawy i dodatki, by znaleźć swój smak idealny.
Hummus
Składniki
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Ciecierzycę odsączamy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy kilka łyżek zalewy i miksujemy na pastę.
-
W trakcie miksowania dodajemy pozostałe składniki – sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, pieprz, kmin rzymski, oliwę z oliwek. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dodajemy jeszcze trochę zalewy, by uzyskać konsystencję pasty.
-
Podajemy z pieczywem.