Hummus

Pasta z ciecierzycy, czyli hummus to świetny dodatek do pieczywa, modny już od jakiegoś czasu. Można oczywiście kupić gotowca w dowolnym markecie, ale nigdy nie będzie smakował tak, jak hummus zrobiony samodzielnie. Dziś prezentuję Wam wersję podstawową, ale jeśli polubcie się z tą pastą, zachęcam do eksperymentów. Warto dodawać swoje ulubione przyprawy i dodatki, by znaleźć swój smak idealny.

Hummus

Drukuj
Czas przygotowania 10 minutes
Łączny czas 10 minutes
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 166 kcal

Składniki

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę odsączamy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy kilka łyżek zalewy i miksujemy na pastę. 

  2. W trakcie miksowania dodajemy pozostałe składniki – sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, pieprz, kmin rzymski, oliwę z oliwek. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dodajemy jeszcze trochę zalewy, by uzyskać konsystencję pasty. 

  3. Podajemy z pieczywem.

Hit enter to search or ESC to close