Dwuskładnikowe naleśniki

Te naleśniki są lekkie, puszyste i delikatne, a do tego wykonane zaledwie z dwóch składników – mąki i gazowanej wody mineralnej. Są świetne dla alergików, bo nie zawierają ani mleka, ani jajek. To także świetne danie dla kuchni kryzysowej, czyli gdy lodówka świeci pustkami i dla studentów, których kuchnia często rządzi się swoimi prawami. A same dodatki do naleśników to już osobny rozdział i tutaj wybieracie to, co lubicie.

by Karolina Krawczyk

Dwuskładnikowe naleśniki

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 75 kcal

Składniki

  • 180 g mąki
  • 250-300 ml wody gazowanej

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do średniej wielkości miski i powoli dodajemy wodę gazowaną ubijając trzepaczką. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.

  2. Patelnię do naleśników lub patelnię z powłoką nieprzywierającą delikatnie smarujemy tłuszczem i ustawiamy na średnim ogniu. Na patelnię wylewamy ciasto (ok. 1/3 szklanki ciasta) i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni.

  3. Smażymy, aż brzegi naleśnika delikatnie się zawiną, a spód będzie złocisty. Odwracamy naleśnik i smażymy drugą stronę ok. minuty do delikatnego zarumienienia.

  4. Naleśniki trzymamy pod przykryciem i podajemy z ulubionymi dodatkami. Do wykonania ciasta można także użyć wody smakowej, ale wtedy będą one słodsze i bardziej kaloryczne.

Hit enter to search or ESC to close