Śniadaniowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy znają chyba wszyscy, bo to najlepszy sposób na przetworzenie dojrzałych bananów. A co, gdyby pokroić go w plasterki i przygotować na wzór francuskich tostów? Do tego polewa ze śmietankowego sera i mamy wyjątkowe śniadanie na słodko.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Śniadaniowy chlebek bananowy

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 376 kcal

Składniki

Na tosty:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietanki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 chlebki bananowe
  • truskawki i banany do dekoracji

Polewa z serka

  • 220 g serka śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C. Smarujemy blachę lub naczynie żaroodporne roztopionym masłem.

  2. W misce mieszamy jajka, mleko, śmietanę, cukier, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

  3. Chlebek kroimy na plasterki 1-1,5 cm. Zanurzamy je w mieszance jajecznej i układamy w naczyniu do pieczenia. Chlebek układamy tak, aby na siebie zachodził.

  4. Pozostałą masę wylewamy na ułożony w naczyniu chlebek. Pieczemy ok. 30 minut.

  5. W tym zasie do miski dodajemy składniki na polewę serową. Ubijamy mikserem aż masa będzie gładka i kremowa.

  6. Upieczone tosty polewamy polewą i dekorujemy truskawkami i bananami. Pozostałą polewę podajemy w dzbanuszku jako dodatek.

Hit enter to search or ESC to close