Greckie ciasto z syropem pomarańczowym

To proste ciasto pachnie wakacji. Zapach świeżych cytrusów, cudownie puszysta tekstura i wilgotny wierzch nasączonym słodyczą syropu pomarańczowego. Trochę przypomina mi dostępne w sklepach babki pomarańczowe, choć zdecydowanie przebija je smakiem. Na wierzch siekane migdały i czego chcieć więcej na letni, gorący podwieczorek.

by Karolina Krawczyk

Greckie ciasto z syropem pomarańczowym

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 3 godziny 35 minuty
Ilość porcji 20 porcji
Kalorie 208 kcal

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli

Syrop:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 paski skórki pomarańczowej (ok. 5-6 cm każdy)
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Dodatki:

  • cukier puder
  • cynamon
  • posiekane, prażone migdały

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. Celsjusza. Blachę smarujemy tłuszczem i odstawiamy na bok. W średniej misce mieszamy mąkę, krupczatkę i proszek do pieczenia.

  2. Przy pomocy miksera ubijamy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka cały czas ubijając. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Do gotowej masy stopniowo dodajemy mieszankę mąki i mleko, cały czas miksując ciasto na wolnych obrotach.

  3. Dokładnie czyścimy ubijaki, po czym ubijamy w osobnej misce białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy białka z ciasta do połączenia, starając się jednak nie spłaszczyć białek.

  4. Ciasto wylewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy przez 45 minut, aż ciasto nabierze ładnego złocistego koloru.

  5. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wodę, cukier puder i skórkę pomarańczową umieszczamy w rondlu i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy.

  6. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokrywamy je syropem. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i prażonymi migdałami.

Hit enter to search or ESC to close