Ciasteczka maślane z krakersami

Jeśli lubisz maślane ciasteczka, te powinny bardzo Ci przypaść do gustu. Są mocno naprawdę maślane, dodatkowo słodzone miodem i zawierają zwykłe krakersy, które dodają im chrupkości. Z ciasta maślanego można wycinać ciastka o najróżniejszych kształtach i dekorować je kolorowymi lukrami. Wszystko tutaj zależy od naszej wyobraźni.

by Karolina Krawczyk

Ciasteczka maślane z krakersami

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Łączny czas 57 minuty
Ilość porcji 50 małych ciastek
Kalorie 504 kcal

Składniki

  • 350 g mąki
  • 1/3 szklanki pokruszonych krakersów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, pokruszone krakersy i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

  2. W dużej misce ubijamy masło, cukier i miód, aż połączą się w jednolitą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy. Następie, wciąż ubijajać masę, dodajemy "na trzy razy" mieszaninę mąki. Mieszamy do połączenia.

  3. Z ciasta formujemy kulę, wykładamy na plastikową folię, rozpłaszczamy i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C i wykładamy blachy papierem do pieczenia.

  4. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Wykrawamy ciastka przy pomocy foremek. Po wycięciu ciastka wkładamy jeszcze na 10 minut do lodówki, wtedy lepiej zachowają kształt.

  5. Ciastka pieczemy przez 10-12 minut. Następnie pozostawiamy na 2 minuty na blaszce i wykładamy do wystygnięcia. Dekorujemy wg uznania.

Hit enter to search or ESC to close