Azjatyckie kotleciki z łososia

Choć po nazwie można by sądzić, że to skomplikowane danie, tak naprawdę jest ono dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. I smakują świetnie na ciepło i zimno, więc można je wziąć do pudełka z drugim śniadaniem.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Azjatyckie kotleciki z łososia

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 241 kcal

Składniki

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 140 g łososia z puszki lub wędzonego na gorąco
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej szalotki
  • 2 łyżeczki imbiru startego na drobnych oczkach
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich

Przygotowanie

  1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej sezamowy.

  2. W misce mieszamy łososia, jajka, bułkę tartką, paprykę, szalotkę, imbir, sos sojowy, sezam i przyprawę chińską. Formujemy kotleciki i rozkładamy na rozgrzanym oleju na patelni.

  3. Rumienimy kotlety ok. 4-5 minut z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar oleju.

Hit enter to search or ESC to close