Bułki pełnoziarniste

Dziś mam dla Was przepis na bułki pełnoziarnste, które są świetną i zdrowszą alternatywą dla białych bułek. Świetnie smakują zarówno jako przekąska śniadaniowa, jak i w charakterze dodatku do zupy czy gulaszu. Do tego te bułki przechowywane w szczelnym opakowaniu zachowują świeżość przez kilka dni, ale można też je zamrozić.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Bułki pełnoziarniste

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 2 godziny 10 minuty
Ilość porcji 12 bułeczek
Kalorie 183 kcal

Składniki

  • 400 g mąki chlebowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki chlebowej białej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła roztopionego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy roztopione masło, cukier i wodę, a następnie dokładnie mieszamy i ugniatamy przez ok.10 minut.

  2. Miskę smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do niej wyrobione ciasto i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto ugniatamy kilka razy, aby pozbyć się powietrza. Następnie kroimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek zawijamy w kulkę i układamy na posypanej mąką blaszce do pieczenia. Należy przy tym pamiętać, aby bułki miały jeszcze trochę miejsca do wyrośnięcia.

  4. Bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy bułeczki przez 20 minut lub do uzyskania złocistego koloru. Gotowe studzimy na drucianej kratce.

Hit enter to search or ESC to close