Ciasteczka z kawałkami czekolady

Te ciasteczka to czysty smak miłości – są chrupiące, mocno maślane, słodkie i mocno czekoladowe, a porcja ciasta na tyle duża, że możemy się dzielić nimi z tymi, których kochamy. I taka porcja to nie przesada, bo jak zacznie się je jeść, to nie można przestać…

by Karolina Krawczyk

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Łączny czas 22 minuty
Ilość porcji 70 sztuk
Kalorie 488 kcal

Składniki

  • 450 g miękkiego masła
  • 400 g brązowego cukru
  • 300 g białego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 800 g mąki
  • 700 g kropelek czekoladowych do zapiekania

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło, cukier, wanilię i jajka utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, sodę oczyszczoną i mąkę. Dobrze wymieszać. Do masy dodać czekoladowe kropelki i znów wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić je w cieście.

  3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 10-12 minut. Nie przetrzymujemy dłużej, bo będą twarde i suche.

Hit enter to search or ESC to close