Te ciasteczka to czysty smak miłości – są chrupiące, mocno maślane, słodkie i mocno czekoladowe, a porcja ciasta na tyle duża, że możemy się dzielić nimi z tymi, których kochamy. I taka porcja to nie przesada, bo jak zacznie się je jeść, to nie można przestać…
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
12 minuty
Łączny czas
22 minuty
Ilość porcji
70 sztuk
Kalorie
488 kcal
Składniki
- 450 g miękkiego masła
- 400 g brązowego cukru
- 300 g białego cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 800 g mąki
- 700 g kropelek czekoladowych do zapiekania
Przygotowanie
-
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.
-
Masło, cukier, wanilię i jajka utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, sodę oczyszczoną i mąkę. Dobrze wymieszać. Do masy dodać czekoladowe kropelki i znów wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić je w cieście.
-
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 10-12 minut. Nie przetrzymujemy dłużej, bo będą twarde i suche.