Sajgonki z makaronem ryżowym

Sajgonki nazywane też wiosennymi naleśnikami to danie kuchni chińskiej i azjatyckiej w ogóle. To rodzaj naleśniczków nadzianych warzywami, mięsem lub owocami morza, jedzonymi po namoczeniu w różnego rodzaju dipach i sosach. Ponieważ w marketach półprodukty do dań kuchni wschodniej są łatwo dostępne, postanowiłam Was namówić na własne sajgonki. Może moje nie są tak zgrabne jak te oryginalne, ale równie pyszne.

by Karolina Krawczyk

Sajgonki z makaronem ryżowym

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 20 sztuk
Kalorie 91 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka różyczek brokuła
  • 1 opakowanie papieru ryżowego na sajgonki
  • 1 sos do sajgonek

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron ryżowy do miękkości. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie makaron umieszczamy w dużej misce i dodajemy do niego olej sezamowy i sos sojowy.

  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka. Następnie dodać warzywa i delikatnie podsmażyć. Całość wymieszać z makaronem.

  3. Na talerz nalewamy trochę ciepłej wody i moczymy kolejno arkusze papieru ryżowego ok. 15-20 sekund, aż zmiękną. Arkusz rozkładamy następnie na desce do krojenia, nakładamy na niego nadzienie (ok. 1-2 łyżki). Składamy boki do środka, następnie dolny brzeg i całość zawijamy.

  4. Podajemy z sosem do sajgonek. Gotowe sajgonki możemy również podsmażyć – będą wówczas chrupiące i rumiane.

Hit enter to search or ESC to close