Sajgonki nazywane też wiosennymi naleśnikami to danie kuchni chińskiej i azjatyckiej w ogóle. To rodzaj naleśniczków nadzianych warzywami, mięsem lub owocami morza, jedzonymi po namoczeniu w różnego rodzaju dipach i sosach. Ponieważ w marketach półprodukty do dań kuchni wschodniej są łatwo dostępne, postanowiłam Was namówić na własne sajgonki. Może moje nie są tak zgrabne jak te oryginalne, ale równie pyszne.
Sajgonki z makaronem ryżowym
Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 szklanka różyczek brokuła
- 1 opakowanie papieru ryżowego na sajgonki
- 1 sos do sajgonek
Przygotowanie
-
Gotujemy makaron ryżowy do miękkości. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie makaron umieszczamy w dużej misce i dodajemy do niego olej sezamowy i sos sojowy.
-
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka. Następnie dodać warzywa i delikatnie podsmażyć. Całość wymieszać z makaronem.
-
Na talerz nalewamy trochę ciepłej wody i moczymy kolejno arkusze papieru ryżowego ok. 15-20 sekund, aż zmiękną. Arkusz rozkładamy następnie na desce do krojenia, nakładamy na niego nadzienie (ok. 1-2 łyżki). Składamy boki do środka, następnie dolny brzeg i całość zawijamy.
-
Podajemy z sosem do sajgonek. Gotowe sajgonki możemy również podsmażyć – będą wówczas chrupiące i rumiane.